Eline Cohen – lonely planet  Ook al hou ik ontzettend van reizen, ik zie dat er een keerzijde zit aan toerisme.

Lees meer

Jane van den Heuvel – natural roots  Ik laat mij altijd inspireren door (power) vrouwen die statements durven te maken.

Lees meer

Dayenne Huipen – aphrodite  In mythologische verhalen wordt de vrouw vaak zacht, goddelijk en romantisch neergezet. En juist die zachtheid kan heel krachtig zijn. Dat mogen we meer laten zien, dat mag meer worden gevierd.

Lees meer

Michelle van der Plas – de volksmond  ‘De Volksmond’ komt voort uit nieuwsgierigheid naar maatschappelijke verschillen en de sociale keuzes die we maken. Mijn onderzoek is gebaseerd op etiquette en beschreven

Lees meer

Stephanie Willems – matildelicious sportscouture  Mensen met een eigen stijl en een sterke, eigen smaak vind ik inspirerend.

Lees meer

Liselotte Hogeveen – highsensitivity  Stedelijk Museum Amsterdam, een museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving, staat open voor onderwerpen en probleemstellingen met een culturele, historische en onderzoekende achtergrond.

Lees meer

Kirsten Krumme – fomodable  Werkelijk altijd ben ik ergens mee bezig. Vervelen staat niet in mijn woordenboek. Maar waarom eigenlijk niet?

Lees meer

Romy Rouffaer – huidhonger  Mijn trigger is het artikel van Ann de Craemer (DeMorgen, 2018) geweest waarin zij vertelt over het woord Huidhonger: de behoefte om aangeraakt te worden en hoe belangrijk dit voor ons is.

Lees meer

Fleur Nické Planjé – lieve ik  ‘Lieve ik,’ is mijn eigen verhaal. Vanuit mijn depressie ben ik begonnen met zelfreflectie door het maken van een foto en een stukje tekst per dag.

Lees meer

Claire Granlund – reclaim yourself  Aangespoelde stenen zijn gepolijst door de verwering van de zee en door interactie met ander puin. Net als stenen hebben mensen het ook nodig om gepolijst te worden door hun ervaringen en interacties met anderen.

Lees meer

Gioya Sellen – een nieuw begin   We leven in een wereld waarin het nationalistische denken steeds sterker wordt. Dit veroorzaakt kritiek op de multiculturele samenleving en creëert uiteindelijk een gescheiden wereld.

Lees meer

Robbi Groefsema – Het internet is een sprookje  Ik ben geïnteresseerd in de psychen van de mens en hoe men onbewust gemanipuleerd kan worden.

Lees meer

Carmijn Dura – niksen: the dutch art of doing nothing  Een paar maanden geleden stuitte ik op een artikel van Woolly Magazine, een Amerikaans tijdschrift. De titel luidde: The new Dutch trend that’s better than ‘Hygge’ en de bijtitel was: “Introducing ‘niksen’, a philosophy of nothingness.” Ineens is er wereldwijd belangstelling voor het woord ‘niksen’. In Nederland zijn we, als we internationale media moeten geloven, massaal aan het niksen. Maar doen we dat nou wel echt?

Lees meer

Geraldine Gits – comfortable in your own skin  Mijn fascinatie voor seks, liefde en het vrouwelijk lichaam.

Lees meer

Ardina Bos – Coming extinct soon  Hebben dieren copy-right?

Lees meer

Fabiënne Key – the sustainable coffee grounds cup Koffiedrinken is een multisensorische beleving, alle zintuigen werken samen om deze beleving te creëren. Het is daarom belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Op dit moment bevinden wij ons in een samenleving waarbij alles snel en vooral gemakkelijk moet zijn, dit geldt ook voor koffiedrinken. De keuze gaat al snel naar een ‘koffie to go’.

Lees meer

Annelijn Stovers – ogenschijnlijk makkelijk is vaak onzichtbaar moeilijk  Crohn is een chronische darm ontsteking die ook wel de schijt ziekte wordt genoemd. Nederland telt elk jaar 1.000 nieuwe Crohn patiënten per jaar. 24% van de zieke jongeren krijgt in een jaar na de diagnose een depressie. Dit is meer dan de helft van hun leeftijdsgenootjes die niet chronisch ziek zijn. Hun jonge leven veranderd in een korte periode 360 graden.

Lees meer

Kim Brieffies – Stille mensen hebben de kleurrijkste geest  Mijn fascinatie voor de eigenschap waarvan ik nooit wist dat ik hem had.

Lees meer

Perla Lette – Voor geen goud willen missen  Vraag jij jezelf wel eens af waarom je eigenlijk sieraden draagt? Draag je het vanwege dierbare herinneringen? Omdat je je er mooier door voelt? Het je afkomst eert? Of omdat het de vorm van jouw identiteit benadrukt? Waarom dragen mensen überhaupt sieraden? Een ding weten we zeker, sinds de mens bestaat worden sieraden gedragen.

Lees meer

Willemien Seijdel – Blootgesteld  Deze vraag hield mij bezig: Kan je de negatieve gevoelens die je bij schaamte hebt, omzetten in iets positiefs?

Lees meer

Emma Demollin – Ruimte voor rouw  Terwijl mijn wereld stilstond toen ik een dierbare verloor, ging het leven om mij heen gewoon door. Ook van andere nabestaanden zag ik dat al snel werd verwacht dat ze de draad weer oppakten na hun verlies. Er is in onze maatschappij geen ruimte voor een goed rouwproces.

Lees meer

Ilse Goedhart – mofo: moodfood  Mijn eigen, negatieve ervaringen met de farmaceutische wereld en alternatieve, natuurlijke oplossingen van voeding. Ik heb ook een passie voor koken.

Lees meer

Natasja Eelman – Een onsje minder  De combinatie van mijn passie voor voeding, mijn interesse in duurzaamheid en het feit dat ik (ondanks dat laatste) nog een vleeseter ben.

Lees meer

Anouk Sjerps – #evenlekkereenzaam Wist je dat ruim 70% van de jongeren tussen de 18 en 25 wel eens eenzaam is? Een enorme groep! Toch hoor je hier nooit iets over.

Lees meer

Anne van Wieringen – The ritual of grounding  Steeds meer mensen hebben last van overprikkeling. In deze drukke wereld ligt onrust in je lichaam op de loer.

Lees meer

Lorenza dell’Aquila- Soma. Ik weet hoe het voelt om niet meer in verbinding te zijn met wie je diep vanbinnen bent.   

Lees meer

Daisy Timmerman – Gewoon gemiddeld  Psychische klachten. Nog altijd een taboe. Het is tijd nu voor meer herkenning en begrip.

Lees meer

Jessica Doornbos – #vleeskeuring Een vetrol naar links swipen, een knappe kop naar rechts. Bewust en/of onbewust keuren wij mensen tegenwoordig vooral op hun uiterlijk.

Lees meer

Tabita Vissers – Ik kom uit de wereld Er heerst overal in de wereld onrust over culturele toe-eigening, maar de focus begint hier in Nederland. Wie is de Nederlander?

Lees meer

Oscar Aliev- It’s glam man! De grens tussen man en vrouw verdwijnt op veel gebieden. Behalve in de kledingindustrie, die houdt zich nog steeds vast aan een traditionele mentaliteit.

Lees meer

Jolijn Schouwstra- Gewoon Nijn Wanneer we leren leven met onze kwetsbaarheden en deze accepteren, zal dat ons uiteindelijk sterker maken.

Lees meer

Elena van Essen-Vrysiotou – Earthly Delights  Mijn inspiratiebron, ter ondersteuning van National Geographic, is ‘’The Garden of Earthly Delights ‘’ wat een kunstwerk is van Jeroen Bosch.

Lees meer

Sharon Duis – Verlicht  Licht. Het is er altijd en we kunnen niet leven zonder. Hoe wij ons dagelijks voelen, wordt grotendeels beïnvloed door het licht.

Lees meer

Roos van Krieken – Green Zone  Op basis van mijn onderzoek naar gebieden waar mensen het gelukkigst zijn (Scandinavië) en het oudst worden (Bluezones) heb ik een visie gevormd over hoe een ideale leefomgeving er uit zou kunnen zien.

Lees meer

Jamie van de Pol – Move forward  Mijn inspiratie ligt bij reizen over de hele wereld en het ontdekken van andere culturen.

Lees meer

Philippine Greeve – Carte Blanche  “Jouw identiteit bepaalt niet wie je bent, maar is opgelegd door de buitenwereld”.  Een stempel die waarschijnlijk helemaal niet bij jezelf past en voor problemen zorgt.

Lees meer

Elin Baarda – Maltid by Ikea IKEA staat voor duurzaamheid en innovatie. Wat kan dit Zweeds warenhuis betekenen in de strijd tegen voedselverspilling?

Lees meer

Annabelle van Dijk – Tales of the untamed “Uit de natuurdocumentaires van David Attenborough heb ik geleerd dat er elk moment diersoorten zijn die met uitsterving worden bedreigd. Diersoorten waarvan we de unieke kwaliteiten pas recentelijk zijn gaan waarderen”.

Lees meer

Teuntje Asvelt – Wander WomanIn een wereld van grenzeloosheid en prestatiedruk worden de eisen die we aan onszelf stelen steeds hoger. We worden haast gedwongen snel volwassen te worden maar vaak met een teleurstellend gevolg: we voldoen niet aan de eisen die we onszelf hebben opgelegd.

Lees meer

Chantal Collette – Getting the grip Door een verkeerde manier van denken schrijven artsen te snel antidepressiva voor. Het CBS maakte in 2015 bekend dat voor het eerst meer mensen zijn uitgevallen voor de arbeidsmarkt door stress en andere psychische kwalen dan door lichamelijke klachten. Het aantal jongeren dat antidepressiva slikt, is de afgelopen jaren met veertig procent gestegen.

Lees meer

Hester Sonnemans – Fungus to form Inspiratiebron voor dit examenproject zijn schimmels. Ze worden vaak gezien als afval, terwijl ze bron zijn van onontdekte mogelijkheden. “Dat we bij schimmels in eerste instantie denken aan bederf of gif maakt voor mij de uitdaging om er iets positiefs en moois mee te doen alleen maar groter”.

Lees meer

Lara de Veer – The making of a new identity Uit onderzoek blijkt dat warenhuizen niet meer onderscheidend zijn en geen oog meer hebben voor sfeer en beleving. Daarom is er een sterke behoefte aan een nieuwe standaard op het gebied van luxe binnen het hogere segment van het warenhuisconcept. “The making of a new identity”.

Lees meer

Sabine van Dal – Sisterhood Aanleiding voor dit examenproject is de vurige wens om vrouwen te laten zien wat hun gelijkenissen zijn met andere vrouwen.

Lees meer

Naomi van Ee – BRUSH – Street Art wordt tegenwoordig nog altijd geassocieerd met vernieling van het openbaar eigendom. Maar is dit eigenlijk wel terecht?

Belangrijk is het gegeven dat achter Street Art een verhaal of betekenis zit waarmee een boodschap wordt uitgedragen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen hier blind voor zijn en dit daardoor negatief beoordelen.

Lees meer

Swanie van Dam – VERROT LEKKER  Wereldwijd lijden mensen honger. Voedselverspilling is hier een grote oorzaak van. Wij als consument verspillen het meeste voedsel. We gooien een derde van het eten dat we kopen weg.

 

Lees meer

Rachèl Ben Ahmed – De Slangendrager | I Gender Onlangs heeft NASA ons geïnformeerd dat er een dertiende sterrenbeeld bestaat. Het is de Slangendrager. Ik wil dit nieuwe teken van de dierenriem onder de aandacht brengen omdat dit niet geaccepteerde sterrenbeeld staat voor eenheidsbewustzijn waar we als samenleving juist nu behoefte aan hebben.

Lees meer

Tessa van der Baan – SKÅ VI FIKA? We zijn vergroeid met onze telefoons en ervaren constante druk en haast. We doen niks meer op hetzelfde tijdstip waardoor structuur ontbreekt. Zonde! Structuur en rituelen helpen bij geestelijk welzijn want de behoefte aan rust, reinheid en regelmaat is er zeker.

Lees meer

Frederike Andree Wiltens – DESERT FLOWER Ik werd geïnspireerd door de idealen uit de hippietijd, waarbij we net als toen streven naar verandering en expressie, naar een betere wereld.

Lees meer

Jolien Koekoek – WE FOUND Het perfecte plaatje op het gebied van beauty heeft haar hoogtepunt gehad. Er ontstaat nu weer ruimte voor diversiteit eigenheid en experimentele vrijheid.

Lees meer

Romy Braspenning – We care for people so they can be there best. Hoe ontsnap je aan de druk van de stad, zonder dat je de stad hoeft te verlaten? Stress, sleur en burn-outs. veel Amsterdammers hebben te maken met meer druk dan ooit. Hoe vervul je het verlangen naar een tijdelijke ontsnapping hieraan?

Lees meer

Jorine Kets – From collection to connection We consumeren te veel. We hebben tegenwoordig twee keer zo veel spullen in huis dan twintig jaar geleden. We huren zelfs opslagloodsen op industrieterreinen bedacht. Veel van die spullen gebruiken we nauwelijks. maar gooien we uiteindelijk wel weg. We kopen afval.

Lees meer

Fleur hilbrands – FOR EVERY WOMAN La Perla is een lingeriemerk dat bekend staat om hoge kwaliteit. Julia Haart, de creative director van het merk, zegt dat zij lingerie wil maken waarin elke vrouw zich mooi voelt. Maar op dit moment maakt zij alleen gebruik van perfecte vrouwen in de campagnes van het merk.

Lees meer

Aletta Spanninga  – Onder ons: De sex-positieve feminist van generatie Z is bewust van haar sexualiteit. Zij heeft het rect om haar eigen keuzes te maken. Maar er is nog steeds sprake van een dubbele moraal voor mannen en vrouwen. Vrouwen hebben en rolmodel nodig die hen zelfacceptatie leert, in plaats van onzekerheid geeft.

Lees meer

Stephanie Morianner  – Transnatura: De natuur heeft oplossingen paraat voor talloze problemen waarmee wij kampen, aldus materiaalonderzoeker Joanna Aizenberg. Volgens wtenschappers is de onsterfelijke mens al in ons midden. Maar hoe kunnen wij dit leven bereiken als we enkel leunen op de technologische vooruitgang die wij als mens ontwikkelen?

Lees meer

Romy Messak – Enter your imagination: This installation will launch on the International Day Of Imagination. The main purpose of this installation is to encourage people to revalue their imagination by physically stepping into it.

Lees meer

Yannique Cappon – Dutch Lera Onder de aarde licht klei voor het oprapen. Het hele oer-proces van klei naar steen kan je vormen naar je eigen hand.

Lees meer

Lisa Bernson – Reflect on your reflection Om in te kunnen spelen op het hoge aantal burn outs onder starters, lanceert de Bijenkorf het inspirerende event Reflect on your Reflection. Het conceptboek geeft weer hoe het event zich als totaalconcept zal manifesteren in het warenhuis.

Lees meer

Tanja Surup – This is not you Voor dit project heb ik mijn persoonlijke fascinatie voor mode, poëzie en vormgeving samengevoegd.

Lees meer

#STANDUPFORWOMEN – Laura van de Wiel  Anno 2017 is seksisme nog steeds dagelijkse kost en gebeuren er nog steeds incidenten die voortvloeien uit seksuele intimidatie.

Lees meer

Stefanya Hagen – Normaliter Op dit moment is er te weinig kennis, openheid en acceptatie op het gebied van psychische diversiteit. Er ontstaat hierdoor ziekteverzuim en isolatie onder mensen met psychische klachten. Er is behoefte aan visuele uitingen die niet stigmatiseren maar herkenning en positiviteit oproepen en een brug slaan tussen patiënten en ‘normale’ mensen.

Lees meer

Jennifer Duursma – BLACKBOX. We gebruiken dagelijks ons mobiele apparaat voor allerlei doeleinden maar wat er achter het scherm schuilgaat, is voor velen van ons een mysterie.

Lees meer

Hannah Breaken – Een ode aan mijn vader. In de tijd van ontspullen, worden ervaringen belangrijker dan spullen. Als een dierbare overlijdt zijn de spullen dat wat hij achterlaat.

Lees meer

Elize van Hattem – #IKBENVROUW. Sinds de vrouwenemancipatie hebben vrouwen meer keuze en mogelijkheden om hun leven in te delen zoals zij willen, dit brengt vrijheid met zich mee

Lees meer

Eline Bijman – Imperfecte perfectie. Hoe brengen we schoonheid terug in massaproductie? Tijdens een zoektocht naar nieuwe waarden werd ik geïnspireerd door de veranderlijke, tijdloze schoonheid van de natuur. We ‘zorgen’ niet meer voor producten die we aanschaffen, daardoor hechten we er ook niet meer aan.

Lees meer

Suzanne Kremer/ THE ESCAPE- is een inspiratie- / printboek fall/winter 2016-2017 voor V&D, dat dient als leidraad voor een nieuwe huislijn voor mode en interieur.

 

Lees meer

Cindy Holla / Volkskrant Calendar – is een inspirerende, grappige en stijlvolle scheurkalender voor Volkskrant Magazine.

Lees meer